Операція Девіда – вищий пілотаж в кардіохірургії!

На минулому тижні в Клініці для дорослих нашого Центру кардіохірург, завідуючий відділення вроджених та набутих вад у дітей та дорослих Сергій Варбанець виконав операцію Девіда 62-річному пацієнту з діагнозом «Розшаровуюча аневризма висхідного відділу аорти».

Аневризма аорти є життєзагрожуючою патологією. Адже пацієнт може не відчувати ніяких симптомів, а загроза розриву аневризми є досить високою. При цьому, летальність при гострому розшарування аневризми висхідної аорти складає майже 90% протягом двох діб, якщо хворий не отримує оперативного лікування.

Операція з приводу аневризми кореня аорти традиційно передбачає заміну всього кореня аорти з реімплантацією коронарних артерій та одночасним протезуванням аортального клапана механічним або біологічним протезом, навіть при наявності збережених стулок власного клапана. Основним недоліком такого втручання, особливо для молодого пацієнта, є саме механічний або біологічний протез, який йому імплантують в результаті операції.

Наш пацієнт, не зважаючи на розшарування кореня та висхідної аорти, мав не уражений аортальний клапан. Тому метою оперативного втручання було збереження його власного клапана, що у випадку успішності процедури, надає безліч переваг в контексті якості життя пацієнта. Зробити це дозволяє одна з найскладніших операцій в кардіохірургії – операція Девіда.

Це клапаннозберігаюча операція, яка дозволяє повністю замінити аневризматично змінений корінь аорти судинним протезом та реімплантувати «рідний» для пацієнта аортальний клапан в судинний протез та звільнити пацієнта від: 1) пожиттєвого прийому препаратів, які розріджують кров 2) ризику кровотеч.

Додатковою особливістю операції було те, що в даному випадку наявна ще й патологія дуги аорти, яка також потребувала часткової заміни. Задля цього, окрім зупинки серця та використання апарату штучного кровообігу, виникла необхідність охолодити пацієнта до 22-24 градусів за Цельсієм, повністю зупинити штучний кровообіг та забезпечувати захист головного мозку за допомогою його ретроградної перфузії через венозну систему.

Наразі пацієнт в стабільному стані та готується до виписки додому (фото підтвердження, надане за згоди пацієнта – додаємо). Щиро зичимо гарного настрою та задоволення від нової якості життя! Пишаємося нашими кардіохірургами-професіоналами своєї справи, які дбають про моральний, психологічний та фізичний стан пацієнтів, обираючи найкращу тактику для збереження як здоров’я, так і якості життя! Меньше